Til toppen

Hold varmen med riktig bekledning

 

 

 

 

 

 

 

KLÆR VARMER IKKE

Men klær hjelper deg med å beholde den varmen du selv produserer. Tenk over hvordan du kler deg, små detaljer utgjør stor forskjell når det er kaldt i været og energinivået faller.

Klær skal isolere og støtte kroppens varmebalanse. Klærne våre skal hjelpe kroppen med å beholde varmen den produserer, men også føre bort fuktigheten og overskuddsvarmen den ikke trenger. 

KLE DEG I LAG

En effektiv måte å kle seg på i kaldt klima er å følge flerlagsprinsippet. Det gir en fleksibel og praktisk beskyttelse mot kulde, vind og fuktighet, samtidig som det er enkelt å lufte ut svette og lette på bekledningen hvis kroppen blir for varm. Flerlagsprinsippet er delt opp i fire lag.

LAG 1

Nærmest kroppen er det nødvendig med varmeisolerende og fukttransporterende underklær. Det er viktig å få kroppens fuktighet bort fra huden, ettersom vann leder varme 25 ganger mer effektivt enn luft. Underklær i syntetisk fiber eller ull er suverent i forhold til bomull som suger til seg fuktighet og tørker dårlig.

LAG 2

Et mellomlag der klærne tilfører ekstra isolering og dermed isolerer kroppsvarmen. Hvis det er

kaldt eller aktivitetsnivået er lavt, trenger man et tykkere lag. Hensikten er å skape et luftlag som isolerer. Jo mer luft i klærne, desto bedre isolering.

LAG 3

Et vind- og vannavvisende skall som beskytter mot ytre nedkjøling og holder på varmen

som skapes mellom det innerste og ytterste laget. Moderne skallklær slipper ut en liten del fuktighet gjennom materialet. Ved høyt aktivitetsnivå bør det være muligheter for å åpne i halsen, ermene eller spesielle ventilasjonsåpninger

for å øke utslippet av fuktig varme.

EVENTUELT LAG 4

Kan tas på ved hvilepauser eller når det er på tide å slå leir. Vindtette forsterkningsplagg med dun eller

syntetisk fyll er enkle å ta på og av utenpå skallklærne. Ha dette lett tilgjengelig, slik at du ikke blir nedkjølt under de viktige hvilepausene.